1. Beginnend dementie

  En toch is het haar vent…

  Zo kent ze hem helemaal niet. Het was altijd zo’n lieve en rustige man. Een fijne vent. Haar vent. Maar het begon met kleine dingen, de verandering in zijn karakter. Schelden als een kopje niet op de gewone plek stond, boos worden als er iets onverwachts gebeurde. En nu, na bijna 50 jaar huwelijk, herkent ze hem soms niet eens meer. En dat is loodzwaar want ze houdt heel veel van hem.

  Elke dag een strijd

  Elke dag is er wel wat. Soms is hij bijna agressief. Niet voor anderen hoor, dan is hij, hoewel een beetje verward en vaak pratend over vroeger, zijn gewone en vertrouwde zelf. Maar het lijkt wel of zij niets goed kan doen. Dan wil hij weer leverworst op brood en als ze dat dan heeft gehaald moet het weer kaas zijn. Hij scheldt voortdurend op hun dochter. ,,Ik heb die meid al maanden niet gezien! Waar blijft ze nou toch? Zeker te druk he, voor haar ouwe vader.’’ Terwijl Mariska minimaal een keer per week komt en bijna elke dag belt.

  Wat ook nieuw is, is dat hij elke middag een dutje doet. In het begin vond ze dat raar. Hij, de man die alles aankon en onvermoeibaar was. Haar vent. Haar rots in de branding. Nu is ze stiekem een beetje blij met de rust die uurtjes. Even een boek lezen, even een aflevering van een serie, even boven wat rommelen zonder dat hij om aandacht vraagt.

  Maar ze is zo moe. Misschien moest ze maar eens met de huisarts gaan praten.

  Drie weken later

  Een liedje neuriënd staat ze zich aan te kleden en een beetje op te tutten. Zó leuk, ze heeft een afspraakje om te lunchen met een paar oude schoolvriendinnen. Kun je je voorstellen dat ze deze meiden, want dat blijven ze natuurlijk, al kent sinds de Mulo? De laatste jaren kwam het er niet van om af te spreken want eigenlijk durfde ze Cees niet te lang alleen te laten. Maar het gesprek met de huisarts heeft haar van alles duidelijk gemaakt. Cees heeft beginnende dementie en dat is een proces dat niet om te keren is. Het zal alleen maar erger worden. Ze wil dat Cees bij haar blijft, ze zijn al zo lang samen en het is toch haar vent. Door dik en door dun, dat hebben ze elkaar beloofd. Maar de huisarts heeft haar nog wat duidelijk gemaakt en dat kwam hard aan! Om zelf op de been te blijven zal ze soms zélf om hulp moeten vragen. Zodat ze wél een boek kan lezen, een beetje tijd voor haarzelf kan vrijmaken. Zoals nu, voor een uitje met haar oude vriendinnen. Daar kan ze dan weer een tijd op teren en dat komt eigenlijk Cees ook ten goede. Daarom heeft ze nu Corrie gevraagd om Cees gezelschap te houden zodat zij zelf een middagje ontspannen weg kan.

  Corrie

  En inderdaad was het een heerlijke ontspannen middag. Cees mopperde wel toen ze terug kwam en had per ongeluk allemaal verkeerde knoppen op de televisie ingedrukt zodat de buurjongen langs moest komen om alles weer goed te krijgen. Dat heb je met dat digitale gedoe. Ze heeft toen ze thuis kwam een lang gesprek gehad met Corrie die jaren voor haar vader heeft gezorgd. Die vader leed ook aan dementie. Corrie mist die zorg een beetje en weet met haar tijd soms geen raad. Corrie mist ook het geld dat haar vader haar soms toestopte in zijn heldere momenten. Dat klinkt hard maar Corrie heeft de laatste jaren niet kunnen werken omdat haar vader zo veel aandacht en tijd opslokte. Zo heeft iedereen zijn of haar zorgen, beseft ze na het gesprek. Maar nu is het mooi opgelost, zo heeft Corrie er wat zakgeld bij en heeft zij een heerlijke ontspannen middag gehad met haar vriendinnen.  

  Deze, en vele andere waargebeurde verhalen zijn uit het leven gegrepen. En juist voor dit soort situaties is minderkopzorgen.nl in het leven geroepen. Om mensen bij elkaar te brengen in een platform van vraag en aanbod.

  Lees Meer
 2. Minder Kopzorgen Jonge Mantelzorgers

  Minder Kopzorgen Jonge mantelzorgers

   

  Één dag in de week gewoon brugpieper zijn…

  Zuchtend gooit Rianne haar nieuwe rugtas in een hoek van het halletje. Om hem meteen daarna, ook weer zuchtend, op te rapen want paps loopt met een rollator en zal er vast wat van zeggen. In het ergste geval er zelfs over struikelen want door zijn ziekte gaat hij elke dag een heel klein beetje meer achteruit.

  Ze loopt de kamer in waar haar moeder zenuwachtig zit te wachten. Haar moeder heeft een vorm van autisme en gelukkig is ze een heel lieve mamma die heel goed kan zorgen, maar veranderingen kan ze niet zo goed aan. En er is nogal wat veranderd de laatste tijd. Rianne zit in de brugklas van de Havo en heeft nu onregelmatige schooltijden. Dat is moeilijk voor mams. Maar weet je, het is ook moeilijk voor Rianne. Er zijn zelfs hele boeken over geschreven, brugpieper zijn is absoluut een van de moeilijkste jaren in het leven van een opgroeiend kind. Een kind dat juist in die jaren gewoon kind moet kunnen zijn en steun moet krijgen.

  BLOEMKOOLDAG

  Mamma zit al klaar met het boodschappenbriefje. Net zoals elke dag. Vandaag is het woensdag en dan eten ze bloemkool. Zomer en winter en vakantie of niet. Bloemkooldag is woensdag. Net zoals elke dag in de week zo veel mogelijk hetzelfde is. Dat is het houvast dat mamma heeft. Rianne wil geen boodschappen doen en al helemaal geen bloemkool gaan halen. Rianne had zo graag met haar nieuwe vriendin mee naar huis gegaan om even lekker te chillen. Dat kan helaas niet. Dat kan nooit. Dat weet ze en ze heeft er vrede mee maar toch…

  MINDERKOPZORGEN.NL

  Het is een paar weken later. Rianne komt thuis om kwart voor zes en kan bijna meteen aan tafel. Best laat ja, maar ze heeft geen boodschappen hoeven doen en niet honderd keer aan mamma hoeven uitleggen dat de school vandaag pas om kwart voor drie uitgaat en dat ze dus pas om kwart over drie thuis kan zijn. Want hoewel ze er niet om heeft gevraagd, hebben pappa en mamma een gesprekje gehad met de mentor van school. Die was heel trots op Rianne maar gaf aan dat ze wel erg werd belast thuis. Daar kunnen pappa en mamma niets aan doen. Maar de mentor wees ze op minderkopzorgen.nl. En nu is Rianne elke vrijdag, lekker voor het weekend, ‘vrij’. Ze wist niet eens dat ze eigenlijk aan het mantelzorgen was. Maar ze is erg blij.

  MANTELZORGER

  En Bianca de ‘freelance mantelzorger’, die dus elke vrijdag boodschappen doet en ook vast het eten kookt voor mamma, is ook blij. Ze kan het goed vinden met de moeder van Rianne en deze had in het begin moeite met de veranderingen maar omdat het zo’n lieve mamma is heeft ze erg haar best gedaan. Zelfs de vader van Rianne lijkt op te fleuren, die heeft hele politieke discussies met Bianca. Soms komt Bianca ook op zaterdag, dan heeft Rianne een hele dag voor zichzelf. En nóg een voordeel: Bianca is erg goed in wiskunde en kan mooi helpen als er een proefwerk aankomt, ze was voor haar vervroegde pensioen lerares.  

  Minderkopzorgen.nl is een mantelzorgmarktplaats voor mantelzorgondersteuning en meer. Iedereen die thuiszorg nodig heeft kan op minderkopzorgen.nl een advertentie plaatsen voor betaalde of vrijwillige zorg. Zit u om een praatje verlegen? Heeft u een klein netwerk? Heeft u tijd over om iemand te helpen? Bent u zzp-er en bent u opzoek naar zorgvragers? Plaats dan gratis een advertentie. Kijk ook gerust in de advertenties die al op de site staan. Wilt u graag contact maken, reageer dan op de advertentie via de chat.

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  Lees Meer
WA button Klantenservice