Beginnend dementie

Beginnend dementie

En toch is het haar vent…

Zo kent ze hem helemaal niet. Het was altijd zo’n lieve en rustige man. Een fijne vent. Haar vent. Maar het begon met kleine dingen, de verandering in zijn karakter. Schelden als een kopje niet op de gewone plek stond, boos worden als er iets onverwachts gebeurde. En nu, na bijna 50 jaar huwelijk, herkent ze hem soms niet eens meer. En dat is loodzwaar want ze houdt heel veel van hem.

Elke dag een strijd

Elke dag is er wel wat. Soms is hij bijna agressief. Niet voor anderen hoor, dan is hij, hoewel een beetje verward en vaak pratend over vroeger, zijn gewone en vertrouwde zelf. Maar het lijkt wel of zij niets goed kan doen. Dan wil hij weer leverworst op brood en als ze dat dan heeft gehaald moet het weer kaas zijn. Hij scheldt voortdurend op hun dochter. ,,Ik heb die meid al maanden niet gezien! Waar blijft ze nou toch? Zeker te druk he, voor haar ouwe vader.’’ Terwijl Mariska minimaal een keer per week komt en bijna elke dag belt.

Wat ook nieuw is, is dat hij elke middag een dutje doet. In het begin vond ze dat raar. Hij, de man die alles aankon en onvermoeibaar was. Haar vent. Haar rots in de branding. Nu is ze stiekem een beetje blij met de rust die uurtjes. Even een boek lezen, even een aflevering van een serie, even boven wat rommelen zonder dat hij om aandacht vraagt.

Maar ze is zo moe. Misschien moest ze maar eens met de huisarts gaan praten.

Drie weken later

Een liedje neuriënd staat ze zich aan te kleden en een beetje op te tutten. Zó leuk, ze heeft een afspraakje om te lunchen met een paar oude schoolvriendinnen. Kun je je voorstellen dat ze deze meiden, want dat blijven ze natuurlijk, al kent sinds de Mulo? De laatste jaren kwam het er niet van om af te spreken want eigenlijk durfde ze Cees niet te lang alleen te laten. Maar het gesprek met de huisarts heeft haar van alles duidelijk gemaakt. Cees heeft beginnende dementie en dat is een proces dat niet om te keren is. Het zal alleen maar erger worden. Ze wil dat Cees bij haar blijft, ze zijn al zo lang samen en het is toch haar vent. Door dik en door dun, dat hebben ze elkaar beloofd. Maar de huisarts heeft haar nog wat duidelijk gemaakt en dat kwam hard aan! Om zelf op de been te blijven zal ze soms zélf om hulp moeten vragen. Zodat ze wél een boek kan lezen, een beetje tijd voor haarzelf kan vrijmaken. Zoals nu, voor een uitje met haar oude vriendinnen. Daar kan ze dan weer een tijd op teren en dat komt eigenlijk Cees ook ten goede. Daarom heeft ze nu Corrie gevraagd om Cees gezelschap te houden zodat zij zelf een middagje ontspannen weg kan.

Corrie

En inderdaad was het een heerlijke ontspannen middag. Cees mopperde wel toen ze terug kwam en had per ongeluk allemaal verkeerde knoppen op de televisie ingedrukt zodat de buurjongen langs moest komen om alles weer goed te krijgen. Dat heb je met dat digitale gedoe. Ze heeft toen ze thuis kwam een lang gesprek gehad met Corrie die jaren voor haar vader heeft gezorgd. Die vader leed ook aan dementie. Corrie mist die zorg een beetje en weet met haar tijd soms geen raad. Corrie mist ook het geld dat haar vader haar soms toestopte in zijn heldere momenten. Dat klinkt hard maar Corrie heeft de laatste jaren niet kunnen werken omdat haar vader zo veel aandacht en tijd opslokte. Zo heeft iedereen zijn of haar zorgen, beseft ze na het gesprek. Maar nu is het mooi opgelost, zo heeft Corrie er wat zakgeld bij en heeft zij een heerlijke ontspannen middag gehad met haar vriendinnen.  

Deze, en vele andere waargebeurde verhalen zijn uit het leven gegrepen. En juist voor dit soort situaties is regelzelfuwzorg.nl in het leven geroepen. Om mensen bij elkaar te brengen in een platform van vraag en aanbod.