Blij

Blij

Stilzitten, dat kan ik niet zo goed. Zeker niet als ik weet dat anderen best mijn hulp kunnen gebruiken want daar worden niet alleen zij maar ook ik zelf heel blij van. Het zou goed zijn als meer mensen weten hoe leuk het is om anderen te helpen met iets wat ze zelf graag doen. Er zijn zo veel positieve mogelijkheden waar je je op kunt richten om anderen te helpen. Als je zelf graag iets doet en er ook een ander blij mee maakt sla je bovendien twee vliegen in één klap.

 

Ik ben ooit vrijwilliger geweest in een Aziatisch land. Wat me daar opviel was dat mensen er meer gemeenschapszin hebben dan wij hier in het Westen. Niet alleen waren ze daar op elkaar aangewezen voor hulp, ze zochten elkaar ook veel meer op om samen iets te ondernemen. In onze cultuur zie je dat veel minder en dat doet me soms echt verdriet. Ouderen die veel alleen zijn, maar ook jongeren die hulp nodig hebben en die het moeilijk kunnen krijgen omdat iedereen zo druk is met een eigen leven, ik denk echt dat dat anders kan. Juist daarom ben ik ook in Nederland vrijwilliger gebleven en help ik ook hier waar ik kan.

 

Tegenwoordig stel ik mijn hulp ook tegen betaling beschikbaar. Niet zozeer omdat ik er zelf graag iets aan wil verdienen, maar omdat veel mensen me er graag iets voor geven. Ook dat heeft weer met onze cultuur te maken denk ik. Sommige mensen voelen zich snel bezwaard als ze om hulp vragen of ze willen zich onafhankelijk voelen van hun geliefden en huren daarom soms liever iemand in. Zo voelen ze zich minder schuldig en hebben ze het gevoel dat ze hun eigen leven bepalen. Dat begrijp ik wel en daarom spreken we vaak een klein bedrag af. Natuurlijk is het fijn om ook een klik te hebben samen. Daarom nemen we soms ook de tijd voor een proefperiode. Tenslotte moet je het wel naar je zin hebben met elkaar!

 

Mijn kennissen kunnen altijd aangeven wat ze graag willen. Zo doe ik licht huishoudelijk werk en de administratie voor een vriendin en met een oudere dame uit mijn straat ga ik regelmatig op pad. Ook geef ik massages aan alleenstaande moeders die even een momentje rust nodig hebben en verzorg ik de tuin van de moeder van mijn vriendin. Ik heb ook klanten die er eens in de week even lekker op uit willen naar de markt, een theater willen bezoeken of vragen of ik even mee wil naar de huisarts. Ik vind het allemaal fijn om te doen. Zo help ik tenslotte mensen die het echt nodig hebben en zij durven het zonder schroom te vragen.

 

Ik adviseer iedereen die wat tijd over heeft en graag een ander wil helpen dat ook gewoon te doen. Of je nu pedicure bent, graag helpt in de opvoeding, het heerlijk vindt om te koken, voor een dier wilt zorgen of graag wat klusjes verricht bij iemand die het nodig heeft, het is een kleine moeite en voor een ander een groot plezier. Als je een redelijke vergoeding afspreekt weten mensen exact waar ze aan toe zijn en kunnen ze zonder schroom contact opnemen voor een afspraak of ontmoeting.

 

Gewoon doen. Mensen worden blij van jou. Ik kan je garanderen dat jij daar ook blij van wordt!