Later als ik groot ben...

Later als ik groot ben...

Later als ik groot ben, wil ik …

 

Hoewel oud worden ver weg lijkt, is het dichterbij dan je denkt. Denk terug aan toen we nog jong waren, we waren druk bezig met het plannen voor een carrière in de toekomst.

 

“Later als ik groot ben, wil ik …”

 

Wat wilde je worden toen je opgroeide? Een brandweerman, ballerina, politieagent, topsporter, dokter of leraar? De jaren vlogen voorbij en we realiseren ons misschien zelfs dat we geen tijd hebben gehad om dromen te verwezenlijken, doordat we te druk waren met geld verdienen, sparen, een goed pensioen opbouwen en kinderen opvoeden. Voordat je wist kwamen de kleinkinderen! Ik hoor je denken … Tijd vliegt inderdaad!

 

Had je er toen ook over nagedacht dat als je later groot bent en oud wordt, je ook graag onafhankelijk, zelfstandig en gelukkig wilt zijn? We denken er niet aan als we jong zijn, maar zodra we de middelbare leeftijd bereiken, begint het besef dat we ‘niet zo jong zijn als vroeger’. Veel mensen zien dit als iets om tegenop te kijken, zij zien het verouderingsproces als geen gelukkige ervaring. Het omarmen van een slechte gezondheid en verandering lijkt een onmogelijke taak, maar het hoeft niet zo te zijn. Optimistisch zijn over het leven, terwijl je ouder wordt, gaat hand in hand met gelukkig zijn.

 

Goed, misschien hebben we onze dromen van langverwachte reizen opgegeven en ons overgegeven aan het opvoeden van de kinderen. Vergeet niet dat er mensen zijn die op oudere leeftijd nog steeds levendig en onafhankelijk zijn. We kunnen een gezonder en langer leven leiden, zolang je voor jezelf zorgt en als je anderen hebt die voor je zorgen.

 

We kunnen de klok niet terugzetten, oud worden is iets wat ons allemaal overkomt. Plannen voor de toekomst begint vandaag. Met het oog op morgen, is het nu onze taak senioren te overtuigen dat ouder worden een gelukkige ervaring kan zijn door ze hulp te bieden. Je hoeft geen familie zijn om mantelzorger te zijn. Er zijn senioren die op zichzelf wonen, zonder familie, partner, buurman of iemand om hen een handje kan helpen. Je kunt vandaag nog iets voor een ander betekenen door het bieden van hulp bij bijvoorbeeld de volgende taken.

 

Het runnen van een huis is normaal gesproken voor elk persoon al een enorme taak en senioren hebben vaak de wens om in hun eigen huis te blijven wonen. Het huis waar ze gelukkig in zijn. Zij hebben vaak hulp nodig met eenvoudige taken, zodat ze in hun eigen huis zelfstandig kunnen blijven wonen. Door het bieden van hulp in simpele huishoudelijke taken als boodschappen doen, schoonmaak, tuinwerk, koken of schoonmaken kunnen hulpverleners ervoor zorgen dat zij in hun eigen huis te blijven wonen.

 

Taken die gemakkelijk genoeg om te doen zijn als je jonger bent, maar lastig of moeilijk kunnen worden als je ouder wordt. Als je ouder wordt kan baden, je haar wassen of aankleden misschien wat moeilijker worden. Een mantelverzorger kan helpen door het bieden voor persoonlijke verzorging.

 

“Hoe fijn is het als iemand voor je kookt?”

 

Als je ouder bent heeft het zelfs nog meer betekenis om iemand te hebben die voor jou een voedzame maaltijd voorbereid en die vervolgens gezellig samen met je aan tafel eet. Zo kan een mantelzorger ervoor zorgen dat je op tijd je medicijnen in neemt. Gezondheidszorg is een van de vele belangrijke taken die ervoor zorgen dat ouderen langer en gezonder kunnen blijven leven.

 

Senioren hoeven zich ook niet meer thuis te vervelen. Samen met je mantelzorger op stap, een wandeling in het park of misschien gewoon gezellig thuis voor de buis. Een spelletje spelen of heb je als mantelzorger bepaalde talenten, dan kun je er zeker van zijn dat er nu iemand is die je graag hoort zingen.

 

Mantelzorg is er in verschillende situaties die op elk moment in het leven kunnen voorkomen, niet alleen als je ouder bent. Als je een ongeval of een ernstige ziekte hebt gehad, heb jij misschien wel iemand nodig die een paar huishoudelijke taken op zich neemt. Er komt een tijd waarin we allemaal een beetje hulp kunnen gebruiken. Meer hierover in onze volgende blog.

 

“We hebben elkaar nodig in het leven.”