Jonge Mantelzorgers

Jonge Mantelzorgers

Jonge mantelzorgers

 

Één dag in de week gewoon brugpieper zijn…

Zuchtend gooit Rianne haar nieuwe rugtas in een hoek van het halletje. Om hem meteen daarna, ook weer zuchtend, op te rapen want paps loopt met een rollator en zal er vast wat van zeggen. In het ergste geval er zelfs over struikelen want door zijn ziekte gaat hij elke dag een heel klein beetje meer achteruit.

Ze loopt de kamer in waar haar moeder zenuwachtig zit te wachten. Haar moeder heeft een vorm van autisme en gelukkig is ze een heel lieve mamma die heel goed kan zorgen, maar veranderingen kan ze niet zo goed aan. En er is nogal wat veranderd de laatste tijd. Rianne zit in de brugklas van de Havo en heeft nu onregelmatige schooltijden. Dat is moeilijk voor mams. Maar weet je, het is ook moeilijk voor Rianne. Er zijn zelfs hele boeken over geschreven, brugpieper zijn is absoluut een van de moeilijkste jaren in het leven van een opgroeiend kind. Een kind dat juist in die jaren gewoon kind moet kunnen zijn en steun moet krijgen.

BLOEMKOOLDAG

Mamma zit al klaar met het boodschappenbriefje. Net zoals elke dag. Vandaag is het woensdag en dan eten ze bloemkool. Zomer en winter en vakantie of niet. Bloemkooldag is woensdag. Net zoals elke dag in de week zo veel mogelijk hetzelfde is. Dat is het houvast dat mamma heeft. Rianne wil geen boodschappen doen en al helemaal geen bloemkool gaan halen. Rianne had zo graag met haar nieuwe vriendin mee naar huis gegaan om even lekker te chillen. Dat kan helaas niet. Dat kan nooit. Dat weet ze en ze heeft er vrede mee maar toch…

regelzelfuwzorg.nl

Het is een paar weken later. Rianne komt thuis om kwart voor zes en kan bijna meteen aan tafel. Best laat ja, maar ze heeft geen boodschappen hoeven doen en niet honderd keer aan mamma hoeven uitleggen dat de school vandaag pas om kwart voor drie uitgaat en dat ze dus pas om kwart over drie thuis kan zijn. Want hoewel ze er niet om heeft gevraagd, hebben pappa en mamma een gesprekje gehad met de mentor van school. Die was heel trots op Rianne maar gaf aan dat ze wel erg werd belast thuis. Daar kunnen pappa en mamma niets aan doen. Maar de mentor wees ze op regelzelfuwzorg.nl. En nu is Rianne elke vrijdag, lekker voor het weekend, ‘vrij’. Ze wist niet eens dat ze eigenlijk aan het mantelzorgen was. Maar ze is erg blij.

MANTELZORGER

En Bianca de ‘freelance mantelzorger’, die dus elke vrijdag boodschappen doet en ook vast het eten kookt voor mamma, is ook blij. Ze kan het goed vinden met de moeder van Rianne en deze had in het begin moeite met de veranderingen maar omdat het zo’n lieve mamma is heeft ze erg haar best gedaan. Zelfs de vader van Rianne lijkt op te fleuren, die heeft hele politieke discussies met Bianca. Soms komt Bianca ook op zaterdag, dan heeft Rianne een hele dag voor zichzelf. En nóg een voordeel: Bianca is erg goed in wiskunde en kan mooi helpen als er een proefwerk aankomt, ze was voor haar vervroegde pensioen lerares.  

regelzelfuwzorg.nl is een online platform voor mantelzorgondersteuning en meer. Iedereen die thuiszorg nodig heeft kan op regelzelfuwzorg.nl een advertentie plaatsen voor betaalde of vrijwillige zorg. Zit u om een praatje verlegen? Heeft u een klein netwerk? Heeft u tijd over om iemand te helpen? Bent u zzp-er en bent u opzoek naar zorgvragers? Plaats dan gratis een advertentie. Kijk ook gerust in de advertenties die al op de site staan. Wilt u graag contact maken, reageer dan op de advertentie via de chat.