Om hulp vragen, het is minder eenvoudig dan het lijkt

Om hulp vragen, het is minder eenvoudig dan het lijkt

Om hulp vragen, niet iedereen wil of kan het

Ben jij chronisch ziek of is er binnen jouw gezin iemand die chronisch ziek is of extra zorg nodig heeft? Ben je al wat ouder of is er een andere reden dat je hulp nodig hebt en vind je het lastig om je familie of vrienden om hulp te vragen bij kleine problemen? Je bent niet de enige. Uit onderzoek van de Universiteit van Amsterdam en de Universiteit voor Humanistiek blijkt dat de meeste mensen geen bekenden aan willen spreken voor hulp. Dat heeft vooral te maken met het feit dat mensen de balans willen bewaren in de bestaande relatie en niet afhankelijk willen zijn. Ook het niet willen belasten van familie of bekenden in de omgeving speelt hierbij een grote rol. In deze drukke wereld hebben veel mensen het druk of zelf ook moeilijk en dan is er weinig ruimte voor het helpen van anderen.

 

Zelfredzaamheid en het eigen netwerk

Het is natuurlijk één van de idealen geweest van het vorige kabinet: chronisch zieken en ouderen die zoveel mogelijk zelf hulp regelen in hun eigen netwerk zodat ze minder afhankelijk zijn van de zorg. Op zich leek het een logische keuze: de zorg stond onder druk en als een familielid of bekende ook kan helpen kan de zorgprofessional zich meer richten op de echte zorgtaken. Helaas blijkt het ideaal van de overheid in de praktijk tegen te vallen en is het voor hulpbehoevenden minder eenvoudig dan het lijkt om het eigen netwerk in te schakelen. Niet alleen omdat familie en bekenden niet altijd beschikbaar zijn, maar ook omdat mensen die zorg nodig hebben vaak zelf problemen hebben met het vragen van hulp aan hun naasten. Uit schuldgevoel of trots bijvoorbeeld, maar vaak speelt gêne ook een rol: het vragen van intieme hulp bijvoorbeeld is niet altijd eenvoudig.

 

Onafhankelijkheid bewaren is belangrijk

Ieder mens vindt het fijn een onafhankelijk leven te kunnen leiden en niet afhankelijk te zijn van de hulp van anderen. Aanvaarden dat je toch hulp nodig hebt is voor veel mensen daarom ook vaak al lastig genoeg. Komt er toch een tijd dat die hulp echt onontbeerlijk is geworden, dan is het niet altijd even eenvoudig die hulp te vragen aan vrienden, familie of kennissen. Vaak willen mensen de contacten in hun netwerk juist inzetten om leuke momenten te beleven of is de wil om onafhankelijk te blijven te sterk aanwezig. De overheid gaat er dan ook ten onrechte van uit dat iedereen aan te spreken is op de zogenaamde “eigen kracht” en dat hulp van sociale contacten eenvoudig te regelen is.

 

Zelf hulp regelen kan ook buiten je netwerk

Ben jij één van die mensen die zelf geen hulp willen of kunnen regelen binnen hun eigen netwerk? Wil je graag onafhankelijk blijven of heb je geen netwerk dat direct inzetbaar is? Gelukkig zijn er genoeg mensen die je voor een redelijk bedrag graag willen helpen met grote of kleine problemen waar je tegenaan loopt. Onafhankelijke derden, die weten wat het is om hulp nodig te hebben en daar toch niet om te kunnen of willen vragen. Zij staan graag voor je klaar, waar en wanneer het maar uitkomt. Of het nu is voor het verzorgen van een maaltijd, de zorg voor je dier, huishoudelijke hulp, persoonlijke verzorging of gewoon een gezellig dagje weg, je kunt hen te allen tijde inschakelen op momenten dat je hen nodig hebt. Zo kun je je onafhankelijkheid bewaren en krijg je altijd de hulp die je verdient.

 

 

 

 

Bron:

https://nos.nl/artikel/2250096-hulpbehoevenden-aansporen-om-hun-omgeving-in-te-zetten-werkt-niet.html