Zorg ook goed voor jezelf

Zorg ook goed voor jezelf

Zorg ook goed voor je zelf

Om voor een zieke kennis, een familielid of een partner te zorgen is vaak vanzelfsprekend, als je om elkaar geeft wil je voor elkaar zorgen. Veel mensen zijn mantelzorger en over het algemeen is het goed te combineren met het dagelijkse leven. We doen allemaal wel eens boodschappen voor een zieke buurvrouw of brengen een familielid naar een ziekenhuis afspraak. Maar wanneer we op langere termijn veel tijd spenderen aan het zorgen voor een ander kan dit lastig zijn. Hier een paar tips en ervaring voor- en van mensen die mantelzorger zijn. Mantelzorg is onbetaald en kan soms veel tijd innemen, zeker als je naast het verzorgen van iemand ook nog eens werkt of studeert, kan het zomaar even teveel worden. Wanneer iemand waar je veel om geeft ziek is wil je er alles aan doen om er voor te zorgen dat die persoon de beste zorg krijgt. Maar het is ook belangrijk dat de mantelzorger zelf gezond eet, genoeg beweegt en nog een leven naast de zorg heeft.

Zeker wanneer we voor iemand zorgen die langdurig of chronisch ziek is, is het belangrijk dat je niet je eigen leven op halt zet, zorg dat je tijd maakt voor je eigen hobby's en doorgaat met de dingen doen die je plezier brengen. Het is belangrijk dat je ook goed voor jezelf zorgt als mantelzorger, je kan nou eenmaal beter voor iemand anders zorgen als je ook zelf lekker in je vel zit. Geef duidelijk je grenzen aan en ga hier niet overheen en roep op tijd professionele hulp in als je het gevoel hebt dat je overbelast raakt. Probeer tijd voor jezelf te maken, ga indien mogelijk het gesprek aan met je werkgever en vraag of het mogelijk is om flexibeler te werken. Praat met kennissen en vrienden over je frustraties, zodat je ze niet opkropt en wees niet bang om om hulp te vragen als je het gevoel hebt dat het allemaal even te veel wordt.

 

Ervaringen

Alex (35) zorgt voor zijn vriendin Nieke. In 2008 kwam Nieke (38) er achter dat ze ms had. Alex legt uit dat hij in het begin Nieke nog prima kon ondersteunen maar naarmate de symptomen van ms heviger werden, werd ook de mantelzorg voor Alex te zwaar. Nieke is inmiddels blind en volledig afhankelijk van haar rolstoel. In het begin proberen ze het nog met thuis zorg, maar Alex legt uit: “Ik trok het echt niet meer, het werd mij te veel. Nieke had 24 uur per dag hulp nodig. Het was een van de moeilijkste beslissingen uit mijn leven, maar na lang overleg met Nieke hebben we samen besloten dat dit het beste was”. Nieke woont nu al 2 jaar in een verpleeghuis. “Het is belangrijk om je grenzen aan te geven en om hulp te vragen wanneer het teveel wordt.”

Toen Omar (21) zijn moeder chronisch ziek werd was het voor hem zelfsprekend om voor haar te zorgen. “In mijn familie doen we dat nou eenmaal zo, zij heeft ook voor mij gezorgd. Ik vond het heel belangrijk dat ze bij ons thuis kon blijven wonen, ze is een echt familiemens.” Om op een jonge leeftijd al een grote zorgtaak te dragen was niet altijd makkelijk voor Omar. “Je hebt minder tijd om dingen te doen die mijn leeftijdgenoten wel kunnen doen, zoals sporten en uitgaan, veel studiegenoten begrijpen het niet, ik moet vaak uitnodigen afslaan, dat doet wel pijn soms.” Omar zit op het moment in zijn tweede jaar van zijn opleiding Sociale Psychologie en zal de laatste twee jaar van zijn studie part time in plaats van voltijd doen. “ ik ben van voltijd naar part time geswitched. Op deze manier heb ik meer tijd om voor mijn moeder te zorgen en kan ik ook nog tijd doorbrengen met vrienden en sporten. Voor mij is dit de perfecte oplossing, zo kan ik beter voor mijn moeder zorgen maar ook mijn eigen leven leiden.”